Opublikowany przez: Monika C. 2020-03-26 15:35:37
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash
W czasie pandemii koronawirusa szukamy skutecznych rozwiązań, by zadbać o układ immunologiczny dorosłych i dzieci. Masowo wykupujemy preparaty wzmacniające odporność oraz maseczki chirurgiczne, które tak naprawdę nie uchronią nas przed zakażeniem. Wielu z nas zastanawia się też nad dietą - która będzie najlepsza, aby wzmocnić odporność organizmu. Sprawdzamy, co mówią naukowcy na temat wzmacniania, w tym trudnym czasie, układu immunologicznego?
Prawidłowo działający układ odpornościowy, może skutecznie uchronić nas przed patogenami, poprzez wykształcenie odpowiednich komórek odpowiedzialnych za neutralizację wirusa. Jakie działania ułatwią poprawę odporności organizmu:
Zadbaj o odpowiednią jakość i regularność snu.
Unikaj papierosów, alkoholu.
Bądź aktywny fizycznie – ćwicz w domu lub spaceruj w miejscach z ograniczoną ilością osób.
Ogranicz spożycie wysokoprzetworzonych produktów.
Wpływem diety na odporność zajęli się polscy naukowcy. W ostatnich dniach pojawił się raport Polskiej Akademii Nauk, p.t.: „Koronawirus: zalecenia immunologów”, z którego dowiadujemy się jakie działania należy podjąć, by jak w największym stopniu zminimalizować możliwość zakażenia.
Immunolodzy, w szczególności zwracają uwagę na unikanie spożywania surowego mięsa i mleka oraz zalecają dietę roślinną. Dieta roślinna to inaczej dieta wegańska, w której należy unikać produktów odzwierzęcych. Dieta głównie bazuje na warzywach, produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, owocach, orzechach, nasionach i tłuszczach pochodzenia roślinnego.
Odpowiednio skomponowany plan żywieniowy diety wegańskiej pokryje zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Również nie musimy obawiać się niedoborów białka, ponieważ ten makroskładnik znajdziemy m.in. w nasionach roślin strączkowych. Dlatego mogą ją stosować wszystkie osoby zdrowe, kobiety w ciąży, sportowcy oraz dzieci.
Dietetyk radzi: Co jeść by skrócić czas choroby i infekcji? - Artykuł - Familie.pl
Dieta oparta na spożywaniu roślin ma działanie przeciwzapalne, bo dostarczamy dużą ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami.
Dieta roślinna obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów czy cukrzycy typu II.
Wspomaga pracę jelit, pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Ograniczenie spożycia mięsa wpływa na poprawę klimatu.
Ważne: stosując dietę roślinną należy pamiętać o suplementacji:
Witaminy B12
Witaminy D
Kwasy omega-3 (jeśli nie są pokryte z dietą).
Suplementacja powinna być dopasowana indywidualnie, po interpretacji badań krwi.
Dobrze zaplanowana dieta wegańska na pewno urozmaici dotychczasowe żywienie. Dodatkowo wpłynie na poprawę działania układu odpornościowego z racji dostarczenia naszemu organizmowi dużej porcji witamin i
składników mineralnych.
O autorze: Dietetyka stała się nie tylko jej pracą, ale i pasją. Uważa, że już małe modyfikacje w diecie wnoszą dużo pozytywnych zmian w funkcjonowaniu organizmu oraz poprawie samopoczucia. Ceni sobie indywidualne podejście do klienta. Podczas konsultacji jej celem jest jak najlepsze poznanie konkretnej osoby – zaczynając od stanu zdrowia, stylu życia, samopoczucia i kończąc na upodobaniach smakowych.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.